Bestuur & Management
Stichting Voedselbank Midden-Limburg is, met voorzitter, secretaris en penningmeester als bestuurders (gezamenlijk bevoegd), ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het Kamer van Koophandel nummer: 12059740.
De stichting is lid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken en onderschrijven daarmee de uitgangspunten, doelstellingen en integriteitscode van de vereniging.
Het totale vrijwilligersteam van onze voedselbank bestaat uit ca. 124 personen, die verdeeld zijn over de clusters Bestuur & Ondersteuning, Intake & Begeleiding, Verwerving & Logistiek en Opvang & Uitgifte.
Wie zitten er in het bestuur & management
Bestuur | Functie |
---|---|
Marieke Schreinemachers | Voorzitter |
Mieke Moons | Secretaris |
Tineke Elshof | 1e Penningmeester |
Management & Ondersteuning | Functie |
Jeanet Jansen van Rosendaal | Coördinator Intake & Begeleiding |
Nico Robbertz | Coördinator Logistiek |
Marijke Smeets | Coördinator Opvang & UItgifte Roermond |
Henk Straus | Coördinator Opvang & Uitgifte Regio |
Hannelore van Kaam | 2e penningmeester |
Ben Kamp | Functionaris Voedselveiligheid & Hygiëne |
Wim Puts | Functionaris Verwerving |
Vertrouwenspersoon
Vrijwilligers
Voedselbanken zijn zonder uitzondering vrijwilligersorganisaties. Dat geldt dus ook voor iedereen die een bijdrage levert aan het werk van Stichting Voedselbank Midden-Limburg.
Onze vrijwilligers ontvangen in geen enkele vorm een beloning. Daardoor kan alles wat bij onze organisatie binnenkomt, geld en goederen, worden besteed aan de twee doelen van de voedselbank, het bestrijden van armoede en het voorkomen van verspilling. Keer op keer blijkt dat dit veel goodwill oplevert van partijen waar de voedselbank vooral van afhankelijk is, zoals leveranciers van voedingsmiddelen, donateurs en subsidieverleners.
Vrijwilligers bieden zich vaak aan op grond van hun emotionele binding met het doel van onze organisatie, in ieder geval niet om reden van beloning, positie of vooruitzichten, zoals dat bij betaalde arbeid wel het geval is. Hun beloning is dan ook vooral een emotionele. Dit gegeven speelt een grote rol bij de aansturing van de organisatie, die niet kan worden gebaseerd op de traditionele principes van de hiërarchie.
In een vrijwilligersorganisatie bestaat ook de neiging tot autonomie. De meeste mensen komen slechts een paar uur per week bij de voedselbank werken. Er is daardoor weinig tijd om met elkaar te praten, met name tussen de verschillende disciplines.
Daarom is er in onze organisatie extra aandacht nodig voor communicatie en overleg. En om te voorkomen dat diezelfde neiging tot autonomie leidt tot gebrek aan samenhang in het werk is er ook extra aandacht nodig voor structuur en verdeling van verantwoordelijkheden.